Ključne usmeritve

SRIP pokriva področja trajnostne gradnje in inteligentnega pristopa k oblikovanju, gradnji, upravljanju ter delovanju stavb in bivanju v le-teh. Poseben poudarek je na kakovostnem notranjem okolju, energetski učinkovitosti in skrbi za okolje.

Cilj partnerstva je, da namesto posameznih naprav, stavb in sistemov pričnemo razvijati, promovirati in prodajati kakovostno in napredno notranje okolje.

Vizija partnerstva so

CELOVITE REŠITVE
trajnostno naravnanega,
okolju in uporabniku prijaznega, zdravega, 
povezljivega in energijsko samozadostnega
BIVALNEGA in DELOVNEGA OKOLJA PRIHODNOSTI.

 

Pri ciljih in izvajanju strategije upoštevamo naslednja dejstva, ki vplivajo na razvoj in ponudbo rešitev:

  • Večina stavb, za katere izdelujemo rešitve, že stoji. To pomeni, da morajo biti rešitve zasnovane tako, da bodo poleg novogradenj ustrezale tudi že obstoječim stavb. V obeh primerih je treba stavbe povezati z okolico, pametnim omrežjem in mestom ter omogočiti pametne storitve.

  • Gradbeni proizvodi in rešitve imajo zaradi transportnih omejitev omejen doseg. Uspešno lahko v tujino večinoma prodajamo le proizvode (tudi stavbo razumemo v tem kontekstu kot proizvod), ki so primerni za standarden transport.

  • Gradnja po Evropi in širše je raznolika, v zelo različnih klimatskih in kulturoloških okoljih ter v različnih ekonomskih razmerah. To nakazuje, da ne obstaja univerzalna rešitev določenega problema. Namesto tega je potrebno razvijati tehnologije, ki se lahko zelo hitro prilagajajo konkretni lokaciji.

  • Prebivalstvo v EU se stara. To dejstvo, skupaj z relativno dolgo pričakovano življenjsko dobo stavbe, na eni strani narekuje razvoj rešitev, prilagojenih starajočemu se prebivalstvu in specifičnih zahtev, ki iz tega izhajajo. Na drugi strani pa narekuje tudi zadostno prilagodljivost stavb glede spreminjanja zahtev njenih uporabnikov v smislu samega stavbnega tkiva. Starajočemu se prebivalstvu je treba smiselno prilagoditi tudi pohištvo in notranjo opremo.

  • Razvoj IKT in posebej umetne inteligence se nadaljuje po eksponentnem Moorovem zakonu, kar pomeni, da se pametne stavbe same učijo, prilagajajo uporabniku, iščejo optimalne multikriterijske rešitve z upoštevanjem energetske učinkovitosti, udobja za uporabnika, stroškovne uspešnosti, varstva okolja, varnosti itd.

Objave


logo MGRT glava deljena slo
Aktivnosti sofinancirata Republika Slovenija in EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 
Na spletni strani TECES uporabljamo piškotke z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje ter za uporabniške nastavitve strani. Prosim sprejmite piškotke.